Nieuwsbrief

Minder roken, alcohol en andere drugs

  • Elk jaar sterven 8.500 Vlamingen aan de gevolgen van roken
  • 1 op de 10 Vlamingen heeft een alcoholprobleem
  • 17% van alle leerlingen in het secundair onderwijs heeft ooit cannabis gebruikt

Samen met jou maakt het Logo werk van een gezondere bevolking. Minder rokers, problematische drinkers en druggebruikers, dat is een belangrijk streefdoel. De middelen daartoe: mensen informeren en gevoelig maken voor de risico’s, probleemgebruikers opsporen en helpen, afspraken maken en regels bepalen. Er is meer nodig dan een eenmalige actie: een doordachte inzet op beleid.

We naderen de einddatum van de gezondheidsdoelstelling en het actieplan over tabak, alcohol en drugs. Ondertussen zijn er nieuwe wetenschappelijke inzichten en maatschappelijke evoluties. Denk maar aan de opmars van de e-sigaret. Meer dan ooit is het tijd om werk te maken van een evaluatie en een nieuw actieplan. Zin in actie? Laat van je horen.

Vlaamse gezondheidsdoelstelling 

Het realiseren van gezondheidswinst op bevolkingsniveau door tegen het jaar 2015 het gebruik van tabak, alcohol en illegale drugs terug te dringen. 

Cijfers 

In 2013 telde men in Vlaanderen 22% rokers: 18% is dagelijks roker, 4% occasioneel. Van de 78% niet-rokers zijn er 22% ex-rokers; 56% geeft aan nooit meer dan 100 sigaretten in hun leven gerookt te hebben. Mannen (25%) roken meer dan vrouwen (19%). Roken komt vaker voor in de laagste opleidingsniveaus (gezondheidsenquête 2013).

Sinds het schooljaar 2000-2001 organiseert VAD jaarlijks een leerlingenbevraging over alcohol en andere drugs bij jongeren in het secundair onderwijs. Volgens de nieuwe cijfers, van het schooljaar 2013-2014, blijft het gebruik van alcohol bij jongeren dalen, al stijgt het riskant gebruik ervan bij bepaalde groepen. De daling van het aantal rokers lijkt gestopt: het tabaksgebruik neemt het laatste jaar sterk toe in alle leeftijdsgroepen en onderwijsvormen. Het gebruik van illegale drugs (voornamelijk cannabis) blijft al jaren op hetzelfde peil hangen. Lees het rapport

Meer weten of actie ondernemen?  

Logo Antwerpen (tabak)

Team verslavingspreventie VAGGA (alcohol en andere drugs)

De Vereniging Ambulante Geestelijke Gezondheidszorg Antwerpen (VAGGA) is een Centrum voor Geestelijke Gezondheidszorg (CGG) erkend en gesubsidieerd door de Vlaamse overheid.

Het team verslavingspreventie van VAGGA maakt sleutelfiguren en organisaties sterker in het omgaan met de aanwezigheid, het gebruik en het misbruik van legale en illegale drugs, gamen en internet. Doel is voorkomen dat mensen problemen krijgen. Het aanbod richt zich op sleutelfiguren uit diverse sectoren zoals leerkrachten, leidinggevenden, hulpverleners,…

Je kan bij VAGGA terecht voor:

  • vormingen over producten, signaalherkenning, motiverend werken en omgaan met verslavingsgedrag;
  • advies bij vragen over middelen, implementeren van een alcohol- en drugbeleid, casusbespreking, het organiseren van activiteiten en juridisch advies;
  • begeleiding bij het opstellen van een alcohol- en drugbeleid: een pakket van afspraken en regels over druggebruik en hoe ermee om te gaan.

Alle info bij het CGG VAGGA verslavingspreventieteam 03 256 91 41 of preventietad@vagga.be

 

Ga aan de slag.
 

Logo regio's in kaart

Postcode

 

Logo Antwerpen