Nieuwsbrief

Preventie van tabak, alcohol en andere drugs op het werk

Meer en meer bedrijven kiezen voor een rookvrij beleid. De motivatie van de werknemers verhoogt en als bedrijf heb je baat bij gezonde, actieve werknemers. Maar hoe begin je eraan? De mogelijkheden variëren: kies je voor een rookstopcursus in groep onder begeleiding van een tabakoloog? Of motiveer je je werknemers om 1 dag rookvrij te blijven op 31 mei, de Werelddag zonder tabak? Alles kan. Als bedrijf kan je in elk geval een belangrijke rol spelen in tabakspreventie.

Omgaan met alcohol- en druggebruik op de werkvloer is een andere grote uitdaging. Overmatig gebruik verhoogt bepaalde risico’s en heeft schadelijke effecten op de werkvloer: fouten, ongevallen, verlaagde productiviteit, absenteïsme, conflicten tussen werknemers…

Heeft jouw bedrijf al een alcohol- en drugsbeleid? Wanneer hebben we het over problematisch gebruik? Hoe kan je misbruik vroegtijdig herkennen? Hoe ga je om met een persoon onder invloed? Hoe kan je alcoholgebruik occasioneel toelaten op informele momenten en tegelijk optreden tegen alcoholmisbruik? Neem contact op met je externe dienst voor preventie en bescherming op het werk voor ondersteuning op maat.

Meer weten of actie ondernemen?  

Logo Antwerpen (tabak)

Sinds 2006 hebben alle werknemers recht op een rookvrije werkruimte. De werkgever moet dit recht waarborgen. Roken is verboden in alle gesloten en publiek toegankelijke ruimten in de onderneming. De wet moet worden nageleefd. Maar een bedrijf kan ook een stap verder gaan en een echt rookbeleid voeren. Sensibiliseren rond roken en het aanmoedigen en ondersteunen van stoppen met roken houdt steek. Omdat het een win-winverhaal voor alle betrokkenen is.

Team verslavingspreventie VAGGA (alcohol en andere drugs)

De Vereniging Ambulante Geestelijke Gezondheidszorg Antwerpen (VAGGA) is een Centrum voor Geestelijke Gezondheidszorg (CGG) erkend en gesubsidieerd door de Vlaamse overheid.

Het team verslavingspreventie van VAGGA maakt sleutelfiguren en organisaties sterker in het omgaan met de aanwezigheid, het gebruik en het misbruik van legale en illegale drugs, gamen en internet. Doel is voorkomen dat mensen problemen krijgen. Het aanbod richt zich op sleutelfiguren uit diverse sectoren zoals leerkrachten, leidinggevenden, hulpverleners,…

Je kan bij VAGGA terecht voor:

  • vormingen over producten, signaalherkenning, motiverend werken en omgaan met verslavingsgedrag;
  • advies bij vragen over middelen, implementeren van een alcohol- en drugbeleid, casusbespreking, het organiseren van activiteiten en juridisch advies;
  • begeleiding bij het opstellen van een alcohol- en drugbeleid: een pakket van afspraken en regels over druggebruik en hoe ermee om te gaan.

Alle info bij het CGG VAGGA verslavingspreventieteam 03 256 91 41 of preventietad@vagga.be

Ga aan de slag.
 

Logo regio's in kaart

Postcode

 

Logo Antwerpen