Nieuwsbrief

Preventie van tabak, alcohol en andere drugs in de zorg

Jaarlijks overlijden ruim 8.500 Vlamingen aan de gevolgen van roken. Eén op de tien Vlamingen is een problematisch drinker. Als huisarts of zorgverlener ben je een vertrouwenspersoon voor je patiënten. Je motiveert hen om problematisch gebruik af te bouwen of te stoppen door hen te begeleiden of door te verwijzen. Ook als verpleegkundige aan huis, kinesitherapeut, verzorgende of andere speler in de eerste of tweede lijn sta je dicht bij de patiënten. Adviseer, verwijs door of begeleid hen om gezonder te gaan leven.

Ben je werkzaam bij het CAW of in een buurthuis? Werk je bij een wijkgezondheidscentrum of bij een welzijnsorganisatie? Zet je schouders onder preventie. Het Logo voorziet je van informatie, vorming of sensibiliseringsmaterialen. Ga je voor een langetermijnaanpak? Neem contact op.

Meer weten of actie ondernemen?  

Logo Antwerpen (tabak)

Roken veroorzaakt grote gezondheidsschade. Een grote meerderheid van de rokers wil graag stoppen. Daarom moet stoppen aanbevolen en ondersteund worden door alle beroepsgroepen in de zorg.
Stoppen met roken in de eerste lijn

Team verslavingspreventie VAGGA (alcohol en andere drugs)

De Vereniging Ambulante Geestelijke Gezondheidszorg Antwerpen (VAGGA) is een Centrum voor Geestelijke Gezondheidszorg (CGG) erkend en gesubsidieerd door de Vlaamse overheid.

Het team verslavingspreventie van VAGGA maakt sleutelfiguren en organisaties sterker in het omgaan met de aanwezigheid, het gebruik en het misbruik van legale en illegale drugs, gamen en internet. Doel is voorkomen dat mensen problemen krijgen. Het aanbod richt zich op sleutelfiguren uit diverse sectoren zoals leerkrachten, leidinggevenden, hulpverleners,…

Je kan bij VAGGA terecht voor:

  • vormingen over producten, signaalherkenning, motiverend werken en omgaan met verslavingsgedrag;
  • advies bij vragen over middelen, implementeren van een alcohol- en drugbeleid, casusbespreking, het organiseren van activiteiten en juridisch advies;
  • begeleiding bij het opstellen van een alcohol- en drugbeleid: een pakket van afspraken en regels over druggebruik en hoe ermee om te gaan.

Alle info bij het CGG VAGGA verslavingspreventieteam 03 256 91 41 of preventietad@vagga.be

Ga aan de slag.
 

Logo regio's in kaart

Postcode

 

Logo Antwerpen