Nieuwsbrief

← Vorige

Gezonde voeding en beweging op school

In deze fiche vind je een overzicht van goede methodieken en ideeën om te werken rond voeding en beweging op school.

Projecten en educatieve materialen

De proefkampioen

De Proefkampioen is een educatief project om de smaakontwikkeling bij jonge kinderen te bevorderen. Kinderen van 3 tot 8 jaar leren ervaringsgericht en op een positieve, stimulerende manier omgaan met gezonde voeding. Ze mogen kijken, ruiken, voelen en natuurlijk ook proeven van de vier smaken: zuur, zout, zoet en bitter. Met de handleiding en proefkoffer kunnen leerkrachten of begeleiders zelfstandig aan de slag. Lees meer over de Proefkampioen.

Waterpas

Sensibiliserende actie om leerlingen in het basisonderwijs aan te moedigen om regelmatig water te drinken. De leerlingen houden gedurende een week op hun ‘waterpas’ bij wanneer ze water drinken (op school, thuis of elders). Handleiding en downloadbare materialen vind je op de website Gezonde School.

Tutti Frutti

Tutti Frutti is het Vlaamse project rond schoolfruit, en maakt deel uit van Europese schoolfruitprogramma. Het principe is eenvoudig: de school kiest een vaste dag in de week waarop alle leerlingen samen een lekker stuk fruit of groente eten als tussendoortje. Deze vaste dag vormt het opstapje naar een voedingsbeleid op school.

Deelnemen kan op verschillende manieren: met een handelaar uit de buurt een contract afsluiten, of met de leerlingen en hun ouders afspreken om zelf fruit mee te brengen als tussendoortje. Dankzij de subsidies van de Europese Commissie en de Vlaamse Overheid kunnen basisscholen bovendien een mooie korting krijgen op het aankopen van verse groenten en fruit.
Lees meer op de website fruit op school.

Wild van water

Het drinken en het toiletgebeuren maken deel uit van het dagelijks ‘leven’ op school. Ze hebben een grote invloed op het welbevinden en de gezondheid van de leerlingen. Toch zien we vaak dat scholen deelproblemen aanpakken of beperkte maatregelen nemen. Het grootste effect kan een school bereiken door een drinkbeleid te koppelen aan een plasbeleid waarin formele afspraken, educatieve activiteiten en infrastructurele maatregelen worden gecombineerd. Lees meer over Wild van water.

Dip?Dobbel.Doe!

Kinderen zitten veel neer. Met Dip? Dobbel. Doe! laat je leerlingen meer bewegen dankzij bewegingstussendoortjes. Niet in de turnzaal maar in de klas.Bewegingstussendoortjes zijn leuke en eenvoudige oefeningen die de leraar in de klas kan gebruiken als ‘break’. Dit kan bij de overgang naar een volgende les of wanneer de aandacht van de leerlingen even afzwakt. Beweging bevordert de concentratie. Je kan het pakket gratis ontlenen in onze webwinkel.

Weet en eet gezond

Tievo ‘weet en eet gezond' is een educatieve koffer voor leerlingen ut het BuSo (ook bruikbaar in het BaO). Spelenderwijs maken de jongeren kennis met de actieve voedingsdriehoek en werpen ze een kritische blik op hun eigen voedingsgewoonten. De kant-en-klare koffer bevat een informatief spel en een uitgebreide handleiding met werkbladen voor de leerkracht. Meer informatie over de materialen vind je op de website www.weeteneetgezond.be. Je kan het pakket gratis ontlenen in onze webwinkel.

Gezellige refterdag

Door de refter gezellig aan te kleden, vestig je meer aandacht op een gezellige lunch. Door ouders te informeren over een gezonde brooddoos, wordt de ‘gezellige refterdag’ een gezonde dag!

Maak van de refter een gezellig omgeving door de ruimte mooi aan te kleden: wanddecoratie, tafels mooi aangekleed, crêpe papieren bloemen in een vaasje, placemats, servetten, een fruitmand als dessert, eventueel leuke muziek …

Stimuleer ouders om een gezonde brooddoos mee te geven naar school. Geef één of twee weken voor de gezellige refterdag een brooddoosfiche mee. Hierin vinden ouders tips om de brooddoos gezond en toch lekker klaar te maken. Alle informatie om in te schrijven en van een reftermoment een gezellig en gezond moment te maken lees je op de pagina van de Gezellige refterdag.

Playpauzestop

Met pc’s en tablets in de klas geef je interactief en gevarieerd les. Toch is te lang voor het beeldscherm zitten thuis of op school niet zonder risico’s. Vermoeide ogen, hoofdpijn, nek- en rugklachten… Met de Play – Pauze – Stop strategie hou je het veilig en gezond voor jou en je klas. Ga aan de slag met het gratis lespakket ‘Laat jouw beeldscherm sporen na?’. Zet gezond beeldschermgebruik blijvend op de schoolagenda! Stap als school mee in het leertraject en ontdek samen met andere scholen hoe gezond beeldschermgebruik in het gezondheidsbeleid van je school past. Alle informatie vind je op de website playpauzestop.

123 aan tafel ‘wat je als kleuter eet, heb je voor het leven beet’.

Onder de noemer "Wat je als kleuter eet, heb je voor je leven beet." heeft NICE een informatiecampagne gelanceerd die ouders, grootouders, opvoeders en kleuters spelenderwijs een gezond voedingspatroon aanleert.

Het boekje "123 aan tafel" biedt praktische informatie over gezond eten voor kinderen tussen 3 en 6 jaar. Het staat boordevol leuke tips, recepten en handige weetjes, ook voor moeilijke eters. De speelse vormgeving maakt het ouders, leerkrachten en artsen makkelijker om de kinderen te betrekken bij de wereld van lekker en gezond. Je kan deze brochure gratis bestellen bij NICE of downloaden op de website 123 aan tafel. Naast deze brochure vind je op deze website een affiche met de actieve voedingsdriehoek voor kleuters, informatie over voeding voor kleuters, lekkere recepten en illustratiemateriaal.

Sappentrapper

Huur een sappentrapper voor op een opendeurdag, in een themaweek gezonde voeding, quizavond,… Met een sappentrapper fiets je zelf je lekkere verse smoothie. Wil je eentje huren. Neem een kijkje op de website van de sappentrapper.

Promotiemateriaal Actieve voedingsdriehoek

Gezond eten, voldoende bewegen en het beperken van sedentair gedrag. We weten dat het belangrijk is. Maar wat en hoeveel? De actieve voedingsdriehoek geeft hier en kant-en-klaar antwoord op. Dankzij het promotiemateriaal (vinyldoek, brochures, postkaartjes, driedimensionale actieve voedingsdriehoek…) kan je jou doelgroep sensibiliseren. Alle promotiematerialen vind je terug in onze webshop.

Wereldwaterdag i.k.v. gezondheid

Op 22 maart organiseren de Verenigde Naties Wereld waterdag. Die wil dat we even stil staan bij ons waterverbruik. De voorraad zuiver water raakt ooit op. De kraan wat meer dichtdraaien helpt, maar lost lang niet alles op. Tegen 2015 wil de VN het aantal mensen met een tekort aan water te halveren.

Niet alleen de voorraad zuiver water kan die dag in de kijker gezet worden maar ook het drinken van (kraantjes)water kan die dag gepromoot worden. Belangrijk bij het drinken van kraantjes water is dat er steeds moet nagegaan worden of er nog loden waterleidingen aanwezig zijn in de woning. Drinkwater met een te hoog loodgehalte zorgt voor nadelige effecten die kunnen leiden tot bloedarmoede, invloed op het calciummetabolisme en aantasting van het zenuwstelsel.

Bekijk enkele acties die je kan doen in het kader van wereldwaterdag.
 

Vorming en infosessies

Gezond opgroeien

De lesgever (diëtiste) legt uit waarom snoep en frietjes er bij kinderen makkelijk ingaan, maar velen hun neus ophalen voor gezonde voeding zoals groenten en vis. We staan stil bij wat gezond eten en bewegen voor kinderen betekent en wat je als ouder kan doen om hen hierbij te helpen. 

Duur : 2 uur
Doelgroep : ouders en begeleiders van kinderen (2.5 tot 12 jaar)  

Wil u deze infosessie organiseren? Stuur een ingevuld aanvraagformulier terug naar Logo Antwerpen.

Op maat

Je kan bij het Logo Antwerpen terecht voor infosessies (winkeloefening, gezond opgroeien) met de actieve voedingsdriehoek als uitgangspunt. Dankzij een pool van gediplomeerde diëtisten ben je zeker van de kwaliteit. Wil je meer een infosessie op maat? Dat kunnen we steeds bespreken met onze diëtisten. 

Wil u een van deze infosessies organiseren? Stuur een ingevuld aanvraagformulier terug naar Logo Antwerpen.
 

Meer informatie en inspiratie:

  • Een gezondheidsbeleid op school ‘gezonde school’
  • Een gezond voedingsbeleid op school ‘kieskeurig’
  • Vlaams instituut voor gezondheidspromotie en ziektepreventie ‘VIGeZ’
  • Nutrition information center ‘NICE’ 
  • Informatie voor ouders en begeleiders die hun kinderen gezond willen opvoeden ‘gezond opvoeden’
  • De campagne "Goed in je vel, dat voelt beter" is een initiatief van Vlaams minister voor Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Jo Vandeurzen en Zorg en Gezondheid. ‘Dat voelt beter’

 

Materialen

Educatief materiaal: Tievo ‘weet en eet gezond’
Educatief materiaal: Wild van water
Wild van water
Educatief materiaal: De Proefkampioen
De Proefkampioen
 

Logo regio's in kaart

Postcode

 

Logo Antwerpen